2014-01-15

Calçotada

När julen är över vi börjar tänka på calçots. Okej , det är inte så strikt, men när du har åstatkommit alla familje -obligatoriska - julmat du behöver bara ta en paus, andas och samlas med dina vänner lite. Många gånger har jag nämnt att äta är den bästa ursäkt för att sammanföra ett gäng av dina vänner och ha en bra tid.
Firar en Calçotada är det mest traditionella sättet att äta calçots. Och , vad är en Calçot? Det är
ett katalanskt ord för växten lök från Lleida, Katalonien, Spanien, även om den populäraste är från Valls (Tarragona, Katalonien). Calçots är mildare och mindre uppsvällda än lök och ha en längd av mellan 15 och 25 cm (den vita delen) och en diameter, mätt 5 cm från rötterna, av mellan 1,7 och 2,5 cm. Planterade i diken, som en lök, som en enda kula, och successivt öka djupet av jorden runt stjälkarna under hela hösten och vintern, de gror in 4-10 skott, ungefär formen av små purjolök.

Lyckligtvis i år har vi haft den första calçotada i januari! Det bästa : vi har ätit våra egna calçots, direkt från vår trädgård. De var härliga!
Jag tänkte bara att det skulle vara intressant att visa dig hur man gör calçots och hur man äter dem. Och eftersom en bild säger mer än tusen ord, här har du en bildreportage! ;)
Dessa är de steg du måste följa för att göra en bra calçotada:

1. GRIL CALÇOTS


Detta är det bästa sättet att tillaga dem. Tände en god eld. Lägg dem i en "sandwich"- grillen för att hålla dem, och, när du får lågorna, är det dags att sätta calçots i. Men vi har inte fått en grill hemma så du kan också steka dem i ugnen .Koka dem tills du knappt ser den vita första lagret och verkar som att de bränns . Du kan också kontrollera genom att sticka på dem och se om de har mjuknat. Det viktiga är att ha mjuka calçots.

2. LAGA ROMESCOSÅS

Jag har aldrig någonsin gjort det förut. Du vet att jag är väldigt pro-hemlagad mat, men den här gången kommer jag att berätta sanningen: om du inte gör en god sås som du kan förstöra hela calçotada händelsen. Varför? Eftersom såsen ska ha den perfekta konsistensen: om den är för tjock du kommer bara äta sås och om den är för vätska du kommer att ätas en vanlig lök (plus att du kommer att sluta med fläckar över dina kläder ... Jag kommer att berätta senare varför). Men om du känner för att prova, här är receptet: LAGA ROMESCOSÅSI stället kan du köpa den. Vi köper alltid Ferrersåsen. Detta är en mycket god kvalitet företag som gör en fantastisk romescosås. Nästan lika bra som de bästa kockarna kan göra!

3. DUKA

Den calçotada behöver inte en massa inställning. Välj en öppen plats, ställa in ett stort bord, sätta calçots och såsen och bara börja äta dem. Det är mycket viktigt att linda in calçots med en tidning efter att sätta dem ur elden. Anledningarna är att hålla dem varma och, under tiden, koka dem lite mer.

4 . Ät CALÇOTS!
Många utländska människor tycker att det är intressant, udda och roligt på samma gång! Det är faktiskt väldigt roligt att äta calcots eftersom du kan testa allas förmåga ;) 

Allt du behöver göra är:
    a) Skala Calçot. Håll Calçot från bladen och med den andra handen, tryck på botten och bara ta bort huden genom att föra handen.
    
b) Doppa den vita delen (som är den lök) i såsen. Om du vill njuta av hela processen med dina vänner, placera såsen i en stor skål så att ni alla tillsammans kan doppa dem på samma gång!
    
c ) Direkt efter att doppa den, håll den upp igen och ta den till munnen. Bara äta den tills bladen och kasta den gröna delen bort .


Vi brukar ha 10-15 calçots varje person även om jag har vänner som kan ha mer än 25!
Calçotada slutar inte med calcots. Det är en gastronomisk evenemang för efter att du bara följa grillen med botifarras, escalibada och en trevlig cava att dricka!
Hoppas du gillade den här bilder :)


PD: kom ihåg att efter calçotada du kommer att sluta med smutsiga svarta händer och en fin grill lukten ... det kommer att leda dig direkt till duschen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...